Trg djece Dobrinje bb 71 000 Sarajevo |   033/466-980

10 znakova da je vaše dijete posebno nadareno

Mnogi ponosni roditelji smatraju da je njihovo dijete napredno ili da barem napreduje bolje od djece njihovih poznanika, no većina djece su geniji samo u očima njihovih roditelja. Ipak, uvijek postoje i iznimke i stvarno nadarena djeca. Je li i vaše dijete među njima? Postoji nekoliko razvojnih smjernica koje često upućuju na darovitost u djece, pa evo deset znakova koji pokazuju imate li posebno inteligentno dijete…

Pamti informacije: Izraz “Kroz jedno uho unutra, kroz drugo van” se, čini se, može primijeniti na većinu djece. Međutim, oni koji imaju višu inteligenciju mogu zadržati širok raspon informacija i mogu ih se prisjetiti kasnije, i to već u veoma ranoj dobi.

Širok spektar interesa: nadarena djeca pokazuju interes za mnogo različitih tema. Jedane sedmice im se sviđaju dinosaurusi, iduće autići, pa nakon toga svemir, i tako dalje…

Ranije je počeo pisati i čitati: ako je vaše dijete intelijgentnije, prije će naučiti čitati i pisati.

Nadaren je muzički ili umjetnički: djeca koja pokazuju neuobičajen talent za muziku (mogu već od rane dobi pjevati tačno u tonalitetu) ili umjetnosti (jasnije crtaju i slikaju…) također se smatraju nadarenima.

Ima periode intenzivne koncentracije: djeca u pravilu ne mogu dugo zadržati pažnju na istoj radnji. I u tome su darovita djeca drugačija, ona se mogu bolje i duže koncentrirati na neki zadatak pred njima.

Dobro pamćenje: neki daroviti mališani mogu se sjetiti stvari od kada su bili puno mlađi. Na primjer, dvogodišnjak se može sjetiti i spomenuti (bez poticanja ili spominjanja te teme) nečeg što se dogodilo kada je imao 18 mjeseci.

Napredan vokabular: mališan, koji je rano progovorio nije sam po sebi znak više inteligencije ili nadarenosti. Međutim ako vaš mališan koristi napredan vokabular i složenije rečenice, onda on možda stvarno je maleni genijalac. Prosječni dvogodišnjak obično koristi jednostavne rečenice kao što su “Tu je pas.”, dok će nadareni dvogodišnjak biti puno opsežniji: “Žuti pas je u dvorištu i miriše travu.”

Obraća pažnju na detalje: nadareno dijete ima oko za detalje. Starije dijete će možda željeti znati pojedinosti o tome kako neke stvari funkcioniraju, a mlađe će znati odložiti svoje igračke tamo gdje ih je uzeo ili primijetiti da je nešto pomaknuto s uobičajenog mjesta.

Sam je svoj kritičar: općenito djeca nisu previše zabrinuti za sebe ili druge, osim ako njihov prijatelj ima nešto što oni žele. Darovita djeca se ponašaju suprotno, puno pažnje obraćaju na druge i zabrinuti su za njih, a najkritičniji su prema sebi.

Razumije kompleksne koncepte: mališani visoke inteligencije imaju sposobnost razumjeti složene pojmove, percipirati odnose, i razmišljati apstraktno. Oni su u stanju razumjeti probleme u dubinu i razmišljati o rješenjima.

Super-osjetljivosti ili super-uzbuđenost: mnoga nadarena djeca imaju jednu ili više “super-osjetljivosti”. Veoma je osjetljiv, njegove osjećaje je lahko povrijediti, može biti osjetljiv na glasne zvukove ili nešto potpuno banalno – primjerice da ga smetaju šavovi na čarapama. Dijete također može imati višak energije i biti u stalnom pokretu. Važno je shvatiti, ipak, da nemaju sva darovita djeca ove “osjetljivosti”.

Prenosimo, ukratko, karakteristike nadarene djece:

Kognitivne osobine:
veoma dobro zapaža stvari
iznimno znatiželjan
intenzivno zainteresiran za svijet oko sebe
izvrsno pamćenje
dugo zadržavanje pažnje
izvrsna moć rasuđivanja
brzo i lahko uočava odnose u idejama, objektima ili činjenicama
brzo i fleksibilno razmišljanje
kompleksno i orginalno razmišljanje
izvrsne vještine rješavanja problema
brzo uči, s manje prakse i ponavljanja
neobična i / ili živa mašta

 

Socijalne i emocionalne osobine

zainteresirani za filozofska i društvena pitanja
vrlo osjetljiv, emocionalno, pa čak i fizički
zabrinut za pravednost i nepravdu
perfekcionist
energičan
dobro razvijeni smisao za humor
obično introvertirano motiviran
dobro se ponaša i komunicira s roditeljima, nastavnicima i drugim odraslim osobama

 

Vokabularne osobine:

uočljivo opsežan vokabular
rano je počeo čitati
čita brzo i opsežno
pita: “što ako” pitanja

 

Dodatne osobine:

uživa u učenju novih stvari
uživa intelektualnim aktivnostima
pokazuje intelektualnu zaigranost
preferira knjige i časopise za stariju djecu
skeptičan, kritičan, evaluira situacije i događaje
asinkroni razvoj

Akos.ba

back to top