Trg djece Dobrinje bb 71 000 Sarajevo |   033/466-980

Hafiza Fatima Skopljak - naši mali talenti

U Bosni je uvijek bilo onih koji su voljeli Kur’an i učili ga. Uvijek je bilo i hafiza, ali teško da je ikad u njenoj historiji bilo toliko mladih koji su Kur’an naučili napamet. Predstavljamo vam još jednu djevojčicu, učenicu osnovne škole, koja se okitila časnom titulom hafize.

ELIF: Za početak nam se predstavi!
Zovem se Fatima Skopljak. Rođena sam 15.11.2002. godine. Učenica sam VII razreda OŠ „Ahmed Muradbegović“ u Stranjanima kod Zenice. Inače sam odlična učenica.

ELIF: Ti si još jedna od mladih hafiza u Bosni i Hercegovini koja je hifz završila u osnovnoj školi. Kad si počela učiti Kur’an napamet?
Kur’an sam počela učiti napamet kada sam imala osam godina.

ELIF: Koliko si imala godina kada si naučila Kur’an napamet i kad si položila hifz?
Kada sam naučila Kur’an imala sam 12 godina, a također sam u toj godini i položila hifz. Kada sam naučila Kur’an napamet otišla sam u Sarajevo na polaganje gdje sam bila 15 dana. Nakon završetka polaganja hifza, dugo i dugo sam iščekivala svoju hafisku dovu. Dova je proučena 11.04.2015. godine u Ensar džamiji sa još dva hafiza (hfz. Zehrid ef. Resić i hfz. Sumejja Resić).

ELIF: Da bi se održao hifz, mora se stalno ponavljati naučeno. Koliko u prosjeku dnevno posvećuješ druženju sa Kur’anom?
Prije svakog namaza proučim po pet stranica kako bih to ponovila i u namazu, a dnevno ponovim jedan džuz i pola drugog.

ELIF: Pored škole i hifza, postoji li još nešto čemu posvećuješ svoje vrijeme.
U slobodno vrijeme vozim bickl i igram odbojku sa drugaricama.

ELIF: U školi imate i vjeronauku. Kakva su iskustva sa vjeronaukom i voliš li taj predmet?
Jedini nastavnik koji me zove hafizom je moj vjeroučitelj. Moja iskustva sa vjeronaukom su veoma dobra, jer sam kao mala išla i u mekteb i dosta toga naučila. Mnogo volim vjeronauku.

ELIF: Gdje planiraš nastaviti školovanje nakon osnovne škole? Zašto?
Ako Bog da, želim upisati medresu u Sarajevu zato što sam više posvećena vjeri, a u medresi ima puno vjerskih predmeta.

ELIF: Šta bi poručila mladim čitateljima Elifa?
Čitateljima Elifa bih poručila da manje budu po društvenim mrežama, pred televizijom, a da se više druže sa Kur’anom i ostalom poučnom literaturom (knjige, novine).

back to top