Trg djece Dobrinje bb 71 000 Sarajevo |   033/466-980

Kombinovani ogledni čas u gimnaziji "Dobrinja"

U utorak, 25.10. 2016. s početkom u 13:10h u Gimnaziji Dobrinja održan je nesvakidašnji Ogledni sat, a kojeg je izveo: Semir Salihović prof. islamske vjeronauke u korelaciji sa Vedranom Zubićem, aktuelnim profesorom geografije u pomenutoj Školi. Tema oglednog sata bila je "Spoznaja Uzvišenog Boga kroz nauku". Pomenutom času je prisustvovalo oko stotinu učenika i nekoliko profesora naše Škole. Svjesni da se zaista danas malo govori o jednoj ovako osjetljivoj temi, želimo jasno istaknuti, da je pomenuta tema zaintrigirala mnoge profesore JU Gimnazije Dobrinja, pa su mnogi i žalili što nisu bili prisutni ovom satu. Na ovogodišnji Ogledni sat bili su pozvani i predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici Muftijstva i Medžlisa sarajevskog, ali nažalost zbog preuzetih obaveza nisu bili prisutni.
Počevši od Einsteinove poznate izjave: "Vjera bez nauke je osakaćena, a nauka bez vjere je slijepa", pomenuti profesori su na najbolji mogući način prezentirali naučni pogled na spoznaju Boga, ali i ljepotu Božijeg stvaranja i kreacije u Kosmosu, te na taj način pokazali sva svoja umijeća i sposobnosti glede ove teme. Prof. Semir Salihović je koristeći se kur'anskim ajetima koji se ogledaju kroz nekoliko prijevoda na Bosanski jezik s posebnim osvrtom na prijevod Muhameda Assada i prof. dr. Enesa Karića, a konsultirajući i određene tefsire, zaista dokazao, da moderna nauka kasni 1400 godina za Kur'anom, jer je sve naučne činjenice citirao iz Kur'ana kao već poznate Kur'anu i muslimanima. On je pokazao da je moguće, vodeći se ovim kur'anskim ajetima, spoznati Boga, najrpije kroz Njegov govor, Kur'an, zatim kroz Njegova stvorenja ali i Njegove atribute.
Profesor Salihović je objasnio i zašto se Boga ne može zamisliti i vidjeti. Kao zaključak je naznačio da smo svi zaista u velikoj potrebi za svojim Uzdržavataljem, Veličanstvenim Stvoriteljem Allahom, bez čijeg uzdržavanja bi sve propalo. Također, i prof. Vedran Zubić je na jedan učinkovit način prezentirao savremena naučna istraživanja i objasnio na koji način je sve u Svemiru nastalo, kako se razvijalo i gdje su granice. Treba istaći i to da su profesori bili toliko interesantni u svojoj osmišljenoj kombinaciji da su, svako malo, od mnogobrojnih prisutnih dobivali gromoglasan aplauz.
Na kraju, prisutni su otišli sretni i zadovoljni nesvakidašnjim nastavnim satom, a pomenuti profesori su dobili preporuku od direktora Škole, da o istoj temi održe svoje predavanje i na eventualnim drugim stručnim aktivima, jer vrijedi, a sve kako bi svoju Školu prezentirali na najbolji mogući način i pokazali da Gimnazija Dobrinja ima mlade i vrlo stručne profesore. Podsjećamo, ova dva profesora su u korelaciji, prije nepune dvije godine, održali sličan Ogledni sat na temu: "Odnos nauke i religije", koja je također bila atraktivna i jako dobro prihvaćena. U nastavku pogledajte i galeriju slika u korelacijama ova dva profesora.
 
Semir Salihović. prof.

back to top