Trg djece Dobrinje bb 71 000 Sarajevo |   033/466-980

Posjeta Bužimu

U subotu, 8.4.2017. godine, pet učenica Gimnazije Dobrinja u pratnji prof. Semira Salihovića, su posjetili Viteški grad Bužim. Ekskurzija je organizirana u sklopu "KURSA ISLAMA", koji nedjeljom biva organiziran u Istiklal džamiji pod mentorstvom, dr. Abdulgafar ef. Velića. Pored učenika Gimnazije Dobrinja, tu su bili i najbolji učenici drugih sarajevskih gimnazija koji posjećuju pomenuti kurs a koji su sa svojim aktivnostima, preteča Mreži mladih Muftijstva sarajevskog koju također koordinira dr. Velić u saradnji sa Miralem ef. Babajićem.
U odlasku smo putovali linijom Sarajevo - Doboj - Banja Luka - Prijedor - Bos. Novi - Bos. Otoka - Bužim. Po dolasku u ovaj herojski grad nas je dočekao Senad ef. Aljukić, imam u centralnoj džamiji, a koji je ujedno i voditelj 'kursa islama' u Bužimu. Bužimska omladina se radovala posjeti omladinaca iz Sarajeva i maksimalno su se potrudili da osiguraju konstruktivan jednodnevni boravak uz mnogobrojne sadržaje. Omladinci su se organizirano najprije uputili ka Spomen sobi Narodnog heroja Izeta Nanića i 505. Viteške brigade gdje su imali priliku upoznati se sa veličanstvenom herojskom odbranom ovog dijela naše domovine. Nakon posjete, omladinci su obavili podne namaz u džematu a zatim su u prostorijama džamijskog kompleksa zajednički pogledali film o herojskom gradu Bužimu putem kojeg su se upoznali sa svim znamenitostima općine Bužim a koje u toku jednodnevnog izleta nisu mogli stići obići. Tada su učenici, polaznici kursa islama imali i debatu te razmjenili iskustva o onome što su do sada naučili. Nakon toga su posjetili mezar 'bužimskog heroja' kojem su proučili fatihu. Poslije kratke šetnje, uputili su se prema gradskog restoranu gdje su se lijepo družili uz obilje hrane i pića. Svi gosti koji su se zatekli na tom mjestu su selamili goste iz Sarajeva i time pokazali veliku bužimsku gostoljubivost. Bila je to prilika da se omladinci još bolje upoznaju i međusobno povežu. Ubrzo zatim došlo je vrijeme za povratak u Sarajevo. Pri povratku smo prošli linijom Bužim - Cazin - Bihać - Bos. Krupa - Jajce - Travnik - Vitez - Zenica - Sarajevo.
Tokom cijelog puta učenicu su imali priliku upoznati se sa znamenitostima naših bh gradova. Podsjećamo, prethodni izlet u okviru 'kursa islama' smo bili organizirali u Sanski Most. Svim tim poduhvatima smo doprinijeli obilasku značajnog dijela Krajine i naše Zapadne Bosne a naši gimnazijalci su imali priliku upoznati njene ljepote. Izleti u narednim godina će biti organizirani ako Bog da u one krajeve BIH koje do sada nismo posjećivali. Ovom prilikom se zahvaljujemo generalnom pokrovitelju 'kursa islama', Medžlisu IZ-e Sarajevo i koordinatoru ispred sarajevskog muftijstva Abdulgafar ef. Veliću kao i svim drugim akterima koji su doprinijeli da povezivanje naše omladine u cijeloj BIH bude jedan uspješan projekat. Uskoro očekujemo uzvratnu posjetu bužimske omladine našem Sarajevu i nastavak druženja.

Semir Salihović, prof.

back to top